Een zakmes kan van pas komen in allerlei situaties. Of je nu gaat kamperen, wandelen, vissen of gewoon een handig gereedschap wilt hebben om bij je te dragen, een zakmes is een onmisbaar item voor veel mensen. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een zakmes? In deze blog gaan we hier dieper op in en geven we je handige tips om de juiste keuze te maken.

Waarvoor wil je het zakmes gebruiken?

Voordat je een zakmes gaat kopen, is het belangrijk om jezelf af te vragen waarvoor je het precies wilt gaan gebruiken. Er zijn namelijk verschillende soorten zakmessen die geschikt zijn voor verschillende doeleinden. Zo zijn er bijvoorbeeld zakmessen met een glad lemmet die vooral geschikt zijn voor snijwerkzaamheden, terwijl zakmessen met een gekarteld lemmet juist handig zijn voor het doorzagen van bijvoorbeeld touw. Bedenk dus van tevoren waarvoor je het zakmes wilt gebruiken, zodat je gericht op zoek kunt gaan naar het juiste model.

Het lemmet van het zakmes

Het lemmet is het belangrijkste onderdeel van het zakmes en bepaalt voor een groot deel waarvoor het mes geschikt is. Zoals eerder genoemd zijn er gladde en gekartelde lemmeten, maar er zijn ook lemmeten met een combinatie van beide. Daarnaast is de vorm van het lemmet ook belangrijk. Zo zijn er bijvoorbeeld lemmeten met een puntige vorm die geschikt zijn voor precisiewerk, terwijl lemmeten met een rondere vorm juist handig zijn voor het snijden van bijvoorbeeld brood. Ook de lengte van het lemmet kan variëren. Een kort lemmet is handig als je het mes vooral wilt gebruiken voor kleine snijwerkzaamheden, terwijl een langer lemmet beter geschikt is voor grotere klussen.

Het handvat van het zakmes

Naast het lemmet is ook het handvat van het zakmes belangrijk. Het handvat bepaalt voor een groot deel hoe comfortabel het mes in de hand ligt en hoe goed je ermee kunt werken. Een goed handvat biedt voldoende grip en is gemaakt van materiaal dat prettig aanvoelt. Er zijn verschillende materialen waarvan handvatten gemaakt kunnen worden, zoals hout, kunststof en metaal. Welk materiaal het beste is, hangt af van persoonlijke voorkeur en het gebruik van het mes. Zo kan hout bijvoorbeeld mooi zijn, maar is het minder geschikt voor gebruik in vochtige omstandigheden.

Andere handige functies

Naast het lemmet en het handvat zijn er ook nog andere functies die een zakmes handig kunnen maken. Zo hebben sommige zakmessen bijvoorbeeld een ingebouwde flesopener, schroevendraaier of zelfs zaklampen. Ook zijn er zakmessen met een clip waarmee je het mes aan je broekzak of riem kunt bevestigen, zodat je hem altijd bij de hand hebt. Kijk dus online naar de vele opties en maak je keuze!